GaN prime özellikli teknolojiler, son zamanlarda hayatı birçok açıdan olumlu etkilemeye devam ediyor. Tüketici elektroniğinden daha hızlı, tutarlı ve önemli ölçüde gelişen başka bir sektör düşünmek, neredeyse zor... Modern yaşamlarımızı tanımlamaya ve özellikle etkilemeye yardımcı olan cihazlarda nesiller boyunca yenilik üstüne yenilik geliştiriliyor. İşte tam da bu noktada GaN şarj cihazı, yoğun hayat temposunda kullanabileceğiniz en kullanışlı ürünler arasında öne çıkıyor.

GaN şarj cihazı konusuna geçmeden önce Moore Yasası'na kısaca bir göz atalım. 1965 yılında Gordon Moore tarafından ortaya atılan Moore Yasası, bir mikroçip üzerindeki transistör sayısının her iki yılda bir ikiye katlanacağını, maliyetin ise aynı anda yarıya ineceğini öngörüyor. Kısacası zaman ilerledikçe elektronikler daha güçlü, daha kompakt ve daha düşük maliyetli olacak. Ancak günümüz bilim insanlarına göre Moore Yasası bir noktaya kadar ilerleyebilir. Dolayısıyla bu yasanın bir süre sonra sona ereceği tahmin ediliyor.

Moore'un kendisi bile yasasının önümüzdeki birkaç yıl içinde geçerliliğini yitireceğine inanıyor. Ancak bu durum sadece fikir eksikliğinden kaynaklanmıyor. Devre kartları ve transistörlerin çoğunda bulunan ünlü element silikon, hizmet sınırına ulaştı. Endüstri daha küçük ve daha performanslı çipler talep ediyor ve silikon artık ısıyı kelimenin tam anlamıyla kaldıramıyor. Peki, çözüm nedir? Hangi mucizevi malzeme sahaya girebilir, silikonla yer değiştirebilir ve Moore Yasası'nın akışını yeniden başlatabilir? Tabii ki cevap: GaN. Peki GaN nedir ve GaN şarj cihazı özellikleri nelerdir, gelin gözden geçirelim...

GaN Nedir?

 

Galyum nitrür (GaN), yüksek güç yoğunluğunun yanı sıra yüksek sıcaklık ve voltajlarda çalışma kabiliyeti nedeniyle son zamanlarda transistörlerde tercih edilen bir bileşik. En yaygın kullanılan yarı iletken olarak tahtı henüz silikondan (Si) almamış olsa da GaN, tüketici elektroniğinin performansında ve üretiminde devrim yaratma potansiyeli taşır. Zira GaN Prime, günümüz modern yaşamda tüketicilerin birden fazla ihtiyacına cevap verecek güce sahip.

Muhtemelen GaN'e zaten aşinasınız ancak büyük bir ihtimalle farkında değilsiniz. Blu-ray oynatıcılarda GaN, veri okuyan mavi ışığı üretir. İç mekan aydınlatmasında ve düz panel televizyonlarda belirgin bir şekilde kullanılan beyaz LED ışığın geliştirilmesine yönelik bu uygulama, 2014 Nobel Fizik Ödülü'nü kazandı.

GaN’ın kullanım alanı bu kadarla sınırlı değil. Ayrıca otomotiv, havacılık ve askeri endüstrilerde de kullanılmakta. Ek olarak, güç dağıtımı söz konusu olduğunda önemli avantajlara sahip GaN, Anker’in şarj cihazları için keşfetmeye hevesli olduğu bir bileşik. Zira GaN şarj cihazı tüketicilere etkileyici faydalar sunabilecek gücü içerisinde barındırıyor.

Anker GaNPrime™: GaN Şarj Teknolojisinin Öncüsü

 

Anker, 2018 yılında tescilli GaN teknolojisi GaNPrime™'ı kullanan ilk şarj cihazı olan PowerPort III Atom'u piyasaya sürdü. Daha ince bir boyuta, daha verimli güç dağıtımına ve daha az ısı üretimine sahip olan PowerPort III Atom GaN şarj cihazı, şarj cihazları için umut verici yeni bir başlangıcın sinyalini verdi. Nedenine gelecek olursak GaNPrime™, elektronik cihazların daha hızlı olmasını desteklemekle beraber daha yeşil bir gelecek için ihtiyaç duyulan teknolojiyi işaret ediyor.

Anker, GaN'ı tüketici şarj ürünlerine uygulayan ve teknolojinin yaygınlaşmasına yardımcı olan ilk şirketlerden biri. Bununla birlikte daha akıllı ve çevreye duyarlı bir dünyayı güçlendirmek için GaN prime kullanımını genişletmeye yönelik araştırma ve geliştirme çalışmalarına devam ediyor. Son 4 yılda Anker mühendisleri, verimlilik ve ürün ömrü açısından benzer sonuçlar elde etmek için özenle çalıştılar. Sonuçta ise bu kez cep boyutunda bir mobil şarj aleti ile değil; evde veya dışarıda her şeyin üstesinden gelebilecek taşınabilir güç ortaya çıkardılar.

İşte Anker PowerHouse 767'nin gelişi, GaNPrime™ teknolojisi ile desteklenen dünyanın ilk ultra verimli taşınabilir güç istasyonunu işaret ediyor. Bu taşınabilir enerji, büyük bir değişim olmasının yanında bugünden geleceğe dalgalanmalara neden olabilir. Etkisini tam olarak anlamak için, güç dağıtımının mevcut sınırlamalarını ve GaN Prime'ın nasıl bir çözüm sunduğunu bir sonraki başlıkta inceleyelim.

Daha İyi Bir Transistör Arayışı

 

Elektrik var olduğu sürece, elektrik mühendisleri yorulmak bilmeden mükemmel verimlilik sunan bir dağıtım çözümünün yani enerji kaybından etkilenmeyen bir iletkenin peşinde. Bu noktada ilk olarak vakum tüpü ortaya çıktı. Kuşkusuz bu bir dönüm noktasıydı. Ancak düşük verimlilik, yüksek üretim maliyeti ve muazzam ısı çıkışı kısa sürede teknolojinin sınırlarını gösterdi. Vakum tüpleri nostaljik müzik aletleri meraklıları tarafından hala sevilse de, zaman içerisinde kullanışlılıkları azaldı.

Daha sonra ise sonraki güç dağıtımının temeli olacak transistör geldi. Sürekli kullanılan silikonun yerini almadan önce, germanyum ise bu daha verimli teknoloji için kısa süreliğine tercih edilen unsur oldu.

Peki, silikon gerçekten ideal bir yarı iletken mi? Mühendislerin arzuladığı "mükemmel verimliliğe" yaklaşabiliyor mu? Bu rüya keşif hala çok uzakta olsa da galyum nitrür yine de keşfedilmeye değer. Şimdi hep birlikte nedenini görelim.

Transistörler Nasıl Çalışır?

 

Elektrik akımı için öncelikle elektriği iletebilen bir malzemeye sahip olmalısınız. Bakır gibi gerçek bir iletken olup elektrik akımının içinden serbestçe akmasına izin verir. Diğer taraftan, plastik gibi bir yalıtkan ise elektrik akımına izin vermez. İkisi arasında bir malzemeye ihtiyacımız var. Bu sayede akımı istediğimiz zaman açıp kapatabiliriz. İşte tam da bu noktada silikon ve galyum nitrür gibi yarı iletkenler devreye girer.

Güç transistörleri valfler gibi çalışır. Elektrik akımı yalnızca voltaj uygulandığında içlerinden akar. Bu akımın ne kadar hızlı ve kolay akacağı ise bant aralığı tarafından belirlenir. Peki bant aralığı nedir? Bant aralığı aslında en temel ifadeyle, bir malzemenin elektriği iletme kabiliyetini ölçmedir, diyebiliriz. Bant aralığı ne kadar genişse ya da ne kadar yüksek sayıda elektronvolt (eV) taşıyabiliyorsa, elektronları hareket ettirme potansiyeli de o kadar yüksek olur.

Silikon yaklaşık 1,1 eV'lik bir bant aralığına sahipken Galyum nitrür ise 3,4 eV ile bunun üç katı bant aralığına sahip. Bu durum GaN'ın iletken bir duruma geçmek için daha yüksek bir voltaj gerektirdiği anlamına gelir. Ayrıca çok daha yüksek sıcaklıklara dayanabilir ve silikonun üstesinden gelemeyeceği çok daha fazla uygulamaya sahip olabilir. Bu yüksek potansiyel, aslında GaN'ı geniş bant aralıklı bir yarı iletken olarak sınıflandırır.

GaN'ın yüksek elektron hareketliliği, akımın daha hızlı akmasını sağlayarak daha az enerji gerektirir. Örneğin, LED ışıklar eski akkor ışıklara kıyasla aydınlatmak için daha az enerji tüketir. Az enerji aynı zamanda daha az ısı anlamına gelir. Bu mantığı, tipik olarak 100°C'nin üzerindeki sıcaklıklarda arıza yapmadan veya aşırı ısınıp ölmeden çalışamayan silikon tabanlı bir CPU gibi bir şeye uygulayabiliriz. Ancak GaN ile çalışan bir CPU, 300°C'nin üzerindeki sıcaklıklarda bile güvenle çalışabilir! Bu daha hızlı elektrik akışı, bir GaN çipinin aynı boyuttaki bir silikon çipinden daha fazla voltajı kaldırabileceği anlamına gelir. Ya da benzer bir performans elde edip her şeyi daha küçük hale getirebilirsiniz. Taşınabilir güç söz konusu olduğunda kuşkusuz, iki durum da oldukça heyecan verici!

Anker tarafından geliştirilen GaN Prime özellikli ürünler ile cihazlarınızı daha hızlı bir şekilde şarj edebilirsiniz. Ürünler genel olarak farklı çıkış noktalarına sahip olmakla birlikte çok yüksek enerji değerleri üretebilirler. Hayatınızı kolaylaştıracak ve mevcut şarj aletlerinden daha küçük olan GaN şarj cihazları sayesinde tek adaptörle birden fazla cihazınızı şart etme şansına erişebilirsiniz.

Taşınabilir Güçte GaN'ın Ana Faydası: VERİMLİLİK

 

Taşınabilir bir güç istasyonunda enerji kaybına duyarlı iki ana alan bulunur. Bunlardan ilki akülerin kendisi. Lityum pil kimyasının doğası gereği, ünite aktif olarak devreye girmese bile iç direnç nedeniyle az miktarda enerji kaybı meydana gelir.

Enerji kaybının ikinci ve birincil faktörü inverterden kaynaklanır. Buradaki elektrik akışının optimize edilmesi tüm ünitenin performansını artırır ve GaN teknolojisinin uygulanması verimlilikte önemli bir ilerleme sağlar. GaNPrime 727 ince olup yerden tasarruf yapmanızı sağlar. Aynı anda birden fazla cihazı şarj edebilirsiniz. Telefon, tablet ya da daha fazlasını GaN şarj cihazı sayesinde verimli bir şekilde kullanıma hazır hale getirebilirsiniz.

Anker 735 GaN iii prime, birçok cihazla uyum içerisinde çalışarak hızlı bir şekilde cihazlarınıza gereken gücü verir. Telefonunuzu, kulaklıklarınızı ya da dizüstü bilgisayarınızı Özel PowerIQ 4.0 teknolojisine sahip 735 GaNPrime ile 30 dakikaya kadar şarj edebilirsiniz. Üstelik süre zarfında cihazlarınızı da Anker'in tescilli teknolojisi ActiveShield 2.0 ile fazla ısıdan koruyabilirsiniz.

Anker 735 aynı zamanda çevreci özelliği ile de dikkat çeker. Daha yeşil bir gelecek için hayatınıza Dinamik Güç Dağıtım özelliği bulunan ürünleri dahil edebilirsiniz. GaNPrime 735’ü seyahatlerinizde de yanınıza alabilir ve güçten dilediğiniz zaman dilediğiniz yerde tasarruf edebilirsiniz.

Daha İyi Verimlilik → Daha Az Enerji Kaybı → Paranızın Karşılığını Daha Fazla Alırsınız

 

Anker'inki de dahil olmak üzere piyasadaki en iyi taşınabilir güç istasyonları bile yaklaşık %90 maksimum verimlilikle çalışır. Bu, pili her şarj ettiğinizde veya boşalttığınızda, enerji kaybı nedeniyle yaklaşık %10'unu boşa harcayacağınız anlamına gelir. Yani 2000Wh pil kapasitesi ile 200Wh kaybediliyor. Diyelim ki 200W'lık bir cihaza güç vereceksiniz; esasında cihazı 10 saat yerine sadece 9 saat çalıştırabileceksiniz. Bu, herhangi bir markanın yanlış reklamı veya kötü ürün tasarımı değil; sadece güç verimliliğinin doğası ile ilgili bir durum.

Anker PowerHouse 767 %96 verimliliğe ulaşabiliyor, yani yalnızca %4 güç kaybı oluyor. Sektör ortalaması olan %10'luk kayıpla karşılaştırıldığında bu, enerji kaybında %60'lık bir azalma anlamına gelir. GaN şarj cihazı ile devasa gücü elinizde bulundurup birçok cihazınızı hızlı bir şekilde şarj edebilirsiniz.

Bunun gibi verimlilik, beraberinde birçok fayda sağlar. Artık pillerinin potansiyelini en üst düzeye çıkarabilen taşınabilir GaN şarj cihazından çok daha fazla fayda elde edebilirsiniz. Ancak acil durumlarda yedek güç verimliliği, en çok ihtiyaç duyduğunuz anda yardımınıza koşabilir. Nasıl mı? Hemen kısaca açıklayalım.

Tipik bir 2,048Wh taşınabilir güç istasyonu, enerji kaybından yaklaşık 205Wh kaybeder. Buna kıyasla, GaNPrime™ özellikli PowerHouse 767, yalnızca 82Wh enerji kaybeder. Peki ekstra 123Wh ile ne yapabilirsiniz? Elektrik kesintilerinde cihazlarınızı kullanmak için çok daha fazla saatlere ihtiyacınız olabilir. İşte tam da bu noktada GaN prime teknolojisi devreye girer. Sadece ultra verimli bir taşınabilir GaN şarj cihazı kullanarak 12,68Wh değerindeki iPhone 14'ü fazladan on kez daha şarj edebilirsiniz.

Anker GaNPrime 65w çoklu şarj aleti, aynı anda 4 cihazı şarj etme olanağı sunar. Hemen hemen her mobil cihazın yüksek hızla şarj olmasını sağlayacak 140 gr ağırlığındaki GaNPrime Anker, sıcaklık kontrolünün yan sıra aşırı yük koruması gibi gelişmiş özelliklerle donatılır. Hayatın hızına ayak uydurmak için sık kullandığınız cihazlarınızı GaNPrime 65w ile bataryalarını yıpratmadan hızlıca şarj edebilirsiniz.

Güvenli ve verimli bir GaNPrime power bank için Anker’in geniş yelpazesindeki taşınabilir şarj aletlerine göz atabilirsiniz. GaNPrime 733 taşınabilir şarj cihazı ile aynı birden fazla cihazınızı sorunsuz bir şekilde şarj edebilir ve dilediğiniz yere rahatlıkla taşıyabilirsiniz. Cebinizde ya da çantanızda yer açabileceğiniz GaN Prime’ı hareket halindeyken bile kullanabilirsiniz.

Daha İyi Verimlilik → Daha Düşük Sıcaklıklar → Daha Uzun Ömür

 

Mühendisler için sonu gelmeyen zorlukların başında sıcaklıkları nasıl kontrol altına alacakları gelir. Sebebi ise silikonun düşük bant aralığı. Silikon cihazlar stabil kalabilmek için genellikle fanlar ve ısı alıcıları gibi büyük soğutma bileşenlerine ihtiyaç duyar. Bu da sıcak çalışan ağır ve verimsiz ürünlerle sonuçlanır. GaN, akımı aktarmada daha verimli olduğundan dolayı sıcaklığı korumak için çok fazla bileşene gerek duymaz. Bundan dolayı GaN şarj cihazı, fiziksel olarak kompakt olsa bile iyi performans gösterebilir.

Enerji kaybı, aslında boşa harcanan akü kapasitesinden daha büyük bir soruna neden olur. Bu enerjinin bir yere gitmesi gerekir. Zira istenmeyen sonuç ısıdır. Düşük verimlilik daha fazla enerji kaybı anlamına gelir. Bu durum da daha fazla ısı üretilmesine yol açar ve daha yüksek sıcaklıklara neden olur. GaN şarj cihazı, ısı olarak daha az enerji harcar. Aynı zamanda elektriği daha iyi iletebildiğinden dolayı ısınmadan yüksek enerji gücü sağlayabilir.

Sıcaklık, genel akü sağlığındaki ana faktörlerden biridir. Bileşenler optimum sıcaklıklarda ne kadar yakın çalışabilirse, cihazın ömrü de o kadar uzun olur. Anker mühendisleri, titiz testler sonucunda GaN Prime'ın çalışma sıcaklıklarını 30℃ kadar azaltabildiğini tespit etmeyi başardı. Silikona kıyasla bu derin sıcaklık değişimi, taşınabilir güç için yeni bir dayanıklılık ve güç olanağı anlamına gelir. Dolayısıyla uzun ömürlü LiFePO4 piller artık daha da uzun ömürlü. Tüm devre tasarımı ve elektronikler daha önce görülmemiş bir kullanım ömrüne sahip. Dahili bileşen sıcaklıkları daha kompakt alanlarda düşük ve sabit kaldığından, güç istasyonları sıcak yaz günlerinde dahi dışarıda çalışabilir. GaN Prime özellikli cihazları tercih ederek cihazlarınızdan alacağınız verimliliği artırabilir ve daha uzun ömürlü cihazlara sahip olabilirsiniz.

67 lbs'lik bir cihaza muazzam bir güç sığdırmayı başaran PowerHouse 767, taşınabilir olup istediğiniz yere götürebilirsiniz. GaN şarj cihazının verimliliği sayesinde bu portatif gücün geleceği daha iyi taşınabilirlik, daha fazla güç ve daha fazla güvenilirlik ile sonuçlanır. Ek olarak Anker GaN prime 120w, 26 dakikaya kadar daha hızlı şarj etme özelliği gösterir. Cihazlarınızın güç ihtiyacını algılar ve daha verimli şarj için gücü otomatik olarak ayarlar. Üstelik sıcaklığı da takip edebilen Anker GaNPrime 120w ile güvenli kullanım avantajlarından faydalanabilirsiniz.

Daha İyi Verimlilik → Daha Sürdürülebilir → Daha Yeşil Bir Gelecek

 

GaN'ın verimliliği, tüm dünyayı etkileyen üçüncü bir büyük fayda sağlar. Küresel enerji krizleri arttıkça, çip kıtlığı devam ettikçe ve karbon emisyonları sürdükçe, daha verimli ve sürdürülebilir güce duyulan ihtiyacın artması da kaçınılmaz.

Neyse ki GaN prime teknolojili ürünler, daha yeşil bir geleceğe sahip olmamızı destekleyebilir. Tahminlere göre GaN, silikondan 10 kat daha düşük karbon ayak izi ile daha temiz bir güç sağlayabilir. Bazı uzmanlar tüm elektronik cihazların GaN ile değiştirilmesinin dünya çapında enerji tüketimini %20 oranında azaltabileceğini ifade ediyor. Dahası, dünyadaki her veri merkezinde Si'den GaN prime'a geçiş yapılırsa 2030'a kadar CO2 emisyonunda önemli miktarda azalma yaşanabilir.

Bunun gibi büyük ölçekli enerji değişimleri büyük altyapı değişiklikleri gerektirebilir. Ancak tüketiciler olarak bunları değiştirmek bizimde elimizde! Sadece taşınabilir güç istasyonu seçimimizle dünyada arzuladığınız etkiyi yaratabiliriz. Verimlilik ve enerji kaybı oranına bağlı olarak, tipik bir 2.000Wh güç istasyonu şarj etmek için 2,22 kWh elektrik kullanır. GaN Prime özellikli Anker PowerHouse 767 ise şarj etmek için yaklaşık 2,08 kWh kullanır. Tasarruf edilen enerjideki 0,14 kWh'lik bu fark küçük ölçekte size etkileyici gelmese de rakamlarda her zaman güç bulunduğunu unutmamalısınız.

Yıllık Kuzey Amerika Kamp Raporu 2021'e göre, ABD'de tahminen 94 milyon aktif kampçı var. Her birinin taşınabilir bir güç istasyonuna sahip olduğu fikrini düşünelim. Hepsi aynı watt gücünde bir GaN Prime güç istasyonuna geçse ve her gün kullansa, tasarruf edilen güç miktarı yılda 4,434 terawatt saate eşit olur. İstatistiksel verilere göre bu, tüm Kaliforniya'nın bir hafta boyunca ya da New York eyaletinin on iki boyunca enerji ihtiyacını karşılayabilir. Dolayısıyla GaN şarj cihazı, daha yeşil bir gelecek için tercih edebileceğiniz en çevre dostu seçeneklerden biri.

Anker 737 120 watt şarj cihazı sayesinde 3 cihazı aynı anda şarj edebileceğiniz gibi istediğiniz hızlı ve verimli gücü kısa sürede elde edebilirsiniz. Telefondan tablete ya da dizüstü bilgisayara kadar 1000’den fazla cihazla birlikte bu harika GaN şarj cihazını kullanabilirsiniz. Dinamik güç dağıtım özelliği bulunan ürün, şarj süresini kısaltır ve güvenli şarj deneyimi sağlar. GaN prime özellikli bu cihaz aynı zamanda önemli enerji tasarrufu ile birlikte daha yeşil bir şarj deneyimi yaşamanızı da destekler.

Taşınabilir Gücün Geleceği

 

GaN şarj cihazı oldukça etkileyici avantajlara sahip olsa da, silikonla çalışan bir endüstrinin yörüngesini değiştirmek için henüz yapılması gereken çok iş olduğu unutulmamalı. Büyük teknoloji şirketleri, mühendislik ve üretim süreçlerini bu yeni yarı iletkene uyarlamak için yoğun çaba sarf etmeli. Sonuç olarak hiçbir değişim kolay değil! Ancak galyum nitrürün inkar edilemez verimliliği ve dayanıklılığı olduğu da aşikar. Bundan dolayı belki de sonunda Silikon Vadisi "GaN Vadisi" haline dönüştürülebilir.

GaN Prime teknolojisi sektörün tüm ağırlığını arkasına aldığında, ortaya harika teknolojik atılımlar çıkabilir! Unutmamalısınız ki GaN ile önümüzde daha parlak bir gökyüzü var. Bu harika GaN prime özellikli teknolojiler sayesinde hantal şarj cihazlarını geçmişte bırakabilirsiniz. Tüm bunlar basit güç kabloları kadar ince hale gelebilir. Cep telefonları performansta bir kuantum sıçraması yaşayabilir. CPU'lar 20 kat daha yüksek frekans hızlarına ulaşabilir.

Taşınabilir güç için Anker GaN prime teknolojisine sahip ürünleri tercih ederek gerekli adımı atabilirsiniz. Anker, uzun ömürlü ve güvenilir gücü herkes için, her yerde ve her zaman erişilebilir kılma misyonuyla yola çıktı. Düşündüğünüzden çok daha fazlası olan GaN Prime, daha sürdürülebilir bir geleceğe sahip olmanızı destekler. Anker PowerHouse 767, beklentilerinizi karşılar ve yüksek enerji değerleri üreterek cihazlarınızı daha hızlı şarj edebilir.

Siz de Anker GaN şarj cihazı modellerini tercih ederek arzuladığınız verimliliği ve gücü elde ederken geriye daha yeşil bir gelecek bırakabilirsiniz.